20 Eylül 2014 Cumartesi

Harçsız Pasaport



Evet, gelelim pasaport, vize gibi konulara. Öncelikle şunu söyleyeyim, Erasmus süreci boyunca yapılacak evrak işleri gözünüzde büyümesin çünkü bunları tek seferde değil, adım adım hallediyoruz. Önce pasaportu çıkaracağız sonra kabul mektubunu bekleyeceğiz, hibe sonuçlarının açıklanmasını bekleyeceğiz ve sonrasında diğer belgeleri de hazırlayıp vizeye başvuracağız. 

Eğer vize alacağınız ülke çok çok önce (2-3 ay öncesinden gibi) başvurmanızı istemiyorsa pasaport için çok acele etmeye gerek yok ama tabii ki erkenden halletmek kafanızı rahatlatacaktır.

Üniversitenizin Uluslarası İlişkiler Ofisi harçsız pasaport için ofis tarafından hazırlanacak belge için duyuru yaptıktan sonra bu belgeyi almaya gidin. Bu belgeyi aldıktan sonra onaylatmak için vergi dairesine gitmelisiniz. Buraya giderken belgenin 1-2 fotokopisi de yanınızda bulunsun. Vatan Caddesindeki vergi dairesine gidip ilgili birimde onaylatmamız gerekecek. Bu işlem pasaport müracaatı için yapılacak en zahmetli işlem, geriye kalan pek bir şey yok.

Bu işlemin öncesinde ve sonrasında pasaport defter bedelini bankalardan ödeyebilirsiniz.

Güzel bir planlamayla 1 gün içinde pasaport müracaatınızı gerçekleştirebilirsiniz. 3-4 gün sonra PTT pasaportunuzu belirttiğiniz adrese teslim edecektir. Başvuru esnasında belirtmeniz halinde emniyet müdürlüğünden de teslim alabiliyorsunuz.

Bir Interrail gezgininin yazısını da fikir vermesi açısından paylaşayım: http://plansizgezgin.wordpress.com/2013/05/30/harcsiz-pasaport/

Gerekli Evraklar listesi de şu şekilde (kaynak:pasaport.iem.gov.tr):
  1. 2 adet biyometrik fotoğraf
    - Son 6 ayda çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini gösteren (0 yaş çocuklar için de, dahil olmak üzere)
    - 50mm X 60mm ebatlarında
    - Arka Fonu Beyaz
    - Biyometrik özelliklere sahip
  1. Üzerinde TC kimlik numarasının bulunduğu TC nüfus cüzdanı aslı, başvuru esnasında ibraz edilmeli.
  1. Maliyece Onaylanmış Harçsız Pasaport Talep Belgesi
  1. Müracaat sırasında parmak izi alınacaktır. Müracaat sırasında başvuru sahibinin parmak izi alınmaktadır.Daha önce herhangi bir sebeple( sürücü belgesi, silah ruhsatı, pasaport alan) parmak izi alınmış olan kişiler, parmak izlerinin alındığını belgelendirmeleri halinde, tekrar parmak izi vermek durumunda kalmayacaktır.2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5’inci maddesi uyarınca, 7 yaşını bitirmiş ve daha büyük çocuklardan parmak izi alınmaktadır.
  1. Pasaport Cüzdan Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırıldığına dair dekont aslı.
    - Dekontun üzerinde Tahsil Edilmiştir kaşesinin basılması
    - Dekontun 1. Nüshasının müracaatta sunulması (en üst nüsha)
    - Dekontun üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir
     
  1. Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı getirilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder