23 Eylül 2014 Salı

2. gün ve Learning Agreement konusu


2. günün akşamındayım (“Dönülmez akşamın ufkundayım” gibi tınladı biraz sanki). Havalar gayet güzel gidiyor. Sabah üç Türk arkadaşla tanıştım, üçü de Uludağ Üniversitesi öğrencisi. Az önce de 2 Türk’le daha tanıştım. Onlar da Uludağ öğrencisi. Foyer’deki nüfusumuz hayli yüksek. Şu an benim bildiğim en az 7 kişiyiz.

Vittorio Emanuele caddesi üzerinde bir duvar yazısı

Az önce dışarıdaydım. Öyle gezinirken İstanbul Sultanahmet yazan bir dönerci gördüm ve öyle olunca girdim içeri. Söze merhaba diyerek başladım ve Hoşgeldin şeklinde karşılık aldım. Bir döner söyledim. Bu esnada Ali abiyle tanıştık. Kendisi Aksaraylı, 28 yaşında ve son 4 yılı Torino’da olmak üzere 10 yıldır İtalya’da çalışıyor ve yaşıyor. Yemek esnasında sohbet ettik. Ali abi Türkiye’yi çok özlemiş. Türkiye’nin doğasıyla, havasıyla, insanıyla bir başka güzel olduğundan bahsetti. Dışarıdan Türkiye’nin güzelliğinin daha da iyi anlaşıldığını, buraların Türkiye’nin yerini dolduramayacağını söyledi. Torino’da çok fazla Türk olup olmadığını sordum, pek yok dedi. Daha önce Milan’daymış, orada da fazla Türk yokmuş. Gelenler daha çok turist ve biraz gezip dönüyorlar, dedi. Mezun olunca ne yapacağımı sordu, KPSS’ye gireceğim dedim. Kendisinin de birkaç sene önce KPSS’ye hazırlandığını hatta Türkiye’de 1 ay dersaneye de gittiğini ama sınav zamanı İtalya’da işler yoğun olunca sınava giremediğini söyledi. Türkiye’ye dönüş yapmak istiyor Ali abi. Umarım istediğini elde eder. Bu arada kendisinden bloga yazmak için adresi sordum, gitmek isterseniz buyrun: Via Claudio Luigi Berthollet i2

Learning Agreement

Learning Agreement (LA) konusuna gelecek olursak: 

Learning Agreement (Öğrenim Anlaşması) dediğimiz belge hangi dersleri alacağınızı ve bu derslerden geçtiğiniz takdirde üniversitenizde hangi dersleri saydıracağınızı belirten bir belge.

 Learning Agreement’in formatı bu sene değişti. Daha önceki formatı bilmiyorum ama yeni formatı şu linkten görebilirsiniz.

İlk kısımda şahsınızla, okulunuzla ve gideceğiniz okulla ilgili bilgileri giriyorsunuz. Hatta okulunuzla ilgili kısmı, Uluslarası İlişkiler Ofisi size doldurmuş şekilde göndermiş olabilir. 

Hareketlilik (Mobility) öncesi doldurmanız gereken kısım hangi dersleri alacağınızı (Table A) ve bu derslerin hangi dersler yerine sayılacağını (Table B) belirten kısım. Bu bölüm doldurulurken akademik danışmanınız ve gideceğiniz okulun sorumlu kişileriyle görüşmeniz ve yardımlarını almanız gerekiyor. 

UNITO hazırladığı öğrenci el kitabında hangi dersleri alabileceğinizi belirten bir ders katalogu yayınlıyor. Bu ders katalogundan almak istediğim dersleri seçtim ve gideceğim bölümün Erasmus ofisine mail attım, ilişikte de Learning Agreement vardı. Bilgiler ve almak istediğim dersler uygun mu şeklindeki soruma evet uygundur deyip ekte de Learning Agreement’ın onaylı e-kopyasını gönderdiler. Aslında buna gerek yok çünkü hareketlilik öncesi sadece sizin ve fakülte dekanı/enstitü müdürü’nün imzası olacak. Gideceğiniz okulla ilgili onayı oraya gidince alacaksınız. Nitekim ben bugün LA’yı teslim ettim, bana bir sonraki gidişimde imzalı, onaylı şekilde verecekler. Bu arada LA diyorum ama aslında 3 imzalı, onaylı orijinal belge hazırlıyoruz. Gitmeden önce br fotokopisini Uluslarası İlişkiler Ofisine teslim ediyoruz. 3 orjinalden biri dönüşte bizde, diğerleri gönderen ve gönderilen okullarda olacak. Yani imzaları atan her kişide (1 özel + 2 tüzel) bir orijinal belge kalacak.

İkinci kısım hareketlilik esnasında aldığınız derslerde bir değişiklik yapmak isterseniz dolduracağınız kısım. Bu değişikliği yaparken başta olduğu gibi hem gönderen hem gönderilen okulun onayını almanız gerekiyor. Değişiklik sadece derslerin başlama tarihinden itibaren 1 ay içinde yapılabilir.
Son kısım da hareketlilik sonrası doldurulacak kısım.

Ben LA’yı hazırlarken pek bir sıkıntı yaşamadım çünkü dersleri seçmeli olarak saydıracağım. Dolayısıyla derslerin müfredatları uyuşuyor mu şeklinde bir karşılaştırma yapmadım. Eğer okuduğunuz bölümde seçmeli (genel ya da bölüm) ders varsa bunları Erasmus için kullanmak isteyebilirsiniz. Ayrıca bölümünüz daha önceki senelerde programa katılmış öğrencilerin hangi dersleri hangi derslerin yerine saydırdığını belirten bir yazı hazırlamış olabilir, bunu da değerlendirme kapsamına almanızı öneririm. 

Son olarak: Dönem başına minimum 30 ECTS kredisi ders almanız gerekiyor. Tablo A’da yazdığınız derslerle Tablo B’de yazdığınız derslerin birebir karşılıklı satırlara yazılmasına da gerek yok. Tablo B boş bırakılamaz. AB, öğrencilerin döndüğünde hangi derslerden başarılı sayılacağı hususunda sorun yaşamasını istemediğinden bu kuralı koymuş. Eğer aldığınız tüm derslerden başarılı olduysanız okulunuz Tablo B’de yazan derslerden başarılı olduğunuzu saymak zorunda çünkü gitmeden önce imzalarını aldınız. Olur da bir sorun yaşarsanız sonuna kadar zorlayın çünkü haklısınız ve elinizde imzalı bir belge var. 

Learning Agreement konusunda söyleyeceklerim sanırım bu kadar ama bir gelişme yaşarsam bahsederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder