23 Eylül 2014 Salı

2. gün ve Learning Agreement konusu


2. günün akşamındayım (“Dönülmez akşamın ufkundayım” gibi tınladı biraz sanki). Havalar gayet güzel gidiyor. Sabah üç Türk arkadaşla tanıştım, üçü de Uludağ Üniversitesi öğrencisi. Az önce de 2 Türk’le daha tanıştım. Onlar da Uludağ öğrencisi. Foyer’deki nüfusumuz hayli yüksek. Şu an benim bildiğim en az 7 kişiyiz.

Vittorio Emanuele caddesi üzerinde bir duvar yazısı

Az önce dışarıdaydım. Öyle gezinirken İstanbul Sultanahmet yazan bir dönerci gördüm ve öyle olunca girdim içeri. Söze merhaba diyerek başladım ve Hoşgeldin şeklinde karşılık aldım. Bir döner söyledim. Bu esnada Ali abiyle tanıştık. Kendisi Aksaraylı, 28 yaşında ve son 4 yılı Torino’da olmak üzere 10 yıldır İtalya’da çalışıyor ve yaşıyor. Yemek esnasında sohbet ettik. Ali abi Türkiye’yi çok özlemiş. Türkiye’nin doğasıyla, havasıyla, insanıyla bir başka güzel olduğundan bahsetti. Dışarıdan Türkiye’nin güzelliğinin daha da iyi anlaşıldığını, buraların Türkiye’nin yerini dolduramayacağını söyledi. Torino’da çok fazla Türk olup olmadığını sordum, pek yok dedi. Daha önce Milan’daymış, orada da fazla Türk yokmuş. Gelenler daha çok turist ve biraz gezip dönüyorlar, dedi. Mezun olunca ne yapacağımı sordu, KPSS’ye gireceğim dedim. Kendisinin de birkaç sene önce KPSS’ye hazırlandığını hatta Türkiye’de 1 ay dersaneye de gittiğini ama sınav zamanı İtalya’da işler yoğun olunca sınava giremediğini söyledi. Türkiye’ye dönüş yapmak istiyor Ali abi. Umarım istediğini elde eder. Bu arada kendisinden bloga yazmak için adresi sordum, gitmek isterseniz buyrun: Via Claudio Luigi Berthollet i2

Learning Agreement

Learning Agreement (LA) konusuna gelecek olursak: 

Learning Agreement (Öğrenim Anlaşması) dediğimiz belge hangi dersleri alacağınızı ve bu derslerden geçtiğiniz takdirde üniversitenizde hangi dersleri saydıracağınızı belirten bir belge.

 Learning Agreement’in formatı bu sene değişti. Daha önceki formatı bilmiyorum ama yeni formatı şu linkten görebilirsiniz.

İlk kısımda şahsınızla, okulunuzla ve gideceğiniz okulla ilgili bilgileri giriyorsunuz. Hatta okulunuzla ilgili kısmı, Uluslarası İlişkiler Ofisi size doldurmuş şekilde göndermiş olabilir. 

Hareketlilik (Mobility) öncesi doldurmanız gereken kısım hangi dersleri alacağınızı (Table A) ve bu derslerin hangi dersler yerine sayılacağını (Table B) belirten kısım. Bu bölüm doldurulurken akademik danışmanınız ve gideceğiniz okulun sorumlu kişileriyle görüşmeniz ve yardımlarını almanız gerekiyor. 

UNITO hazırladığı öğrenci el kitabında hangi dersleri alabileceğinizi belirten bir ders katalogu yayınlıyor. Bu ders katalogundan almak istediğim dersleri seçtim ve gideceğim bölümün Erasmus ofisine mail attım, ilişikte de Learning Agreement vardı. Bilgiler ve almak istediğim dersler uygun mu şeklindeki soruma evet uygundur deyip ekte de Learning Agreement’ın onaylı e-kopyasını gönderdiler. Aslında buna gerek yok çünkü hareketlilik öncesi sadece sizin ve fakülte dekanı/enstitü müdürü’nün imzası olacak. Gideceğiniz okulla ilgili onayı oraya gidince alacaksınız. Nitekim ben bugün LA’yı teslim ettim, bana bir sonraki gidişimde imzalı, onaylı şekilde verecekler. Bu arada LA diyorum ama aslında 3 imzalı, onaylı orijinal belge hazırlıyoruz. Gitmeden önce br fotokopisini Uluslarası İlişkiler Ofisine teslim ediyoruz. 3 orjinalden biri dönüşte bizde, diğerleri gönderen ve gönderilen okullarda olacak. Yani imzaları atan her kişide (1 özel + 2 tüzel) bir orijinal belge kalacak.

İkinci kısım hareketlilik esnasında aldığınız derslerde bir değişiklik yapmak isterseniz dolduracağınız kısım. Bu değişikliği yaparken başta olduğu gibi hem gönderen hem gönderilen okulun onayını almanız gerekiyor. Değişiklik sadece derslerin başlama tarihinden itibaren 1 ay içinde yapılabilir.
Son kısım da hareketlilik sonrası doldurulacak kısım.

Ben LA’yı hazırlarken pek bir sıkıntı yaşamadım çünkü dersleri seçmeli olarak saydıracağım. Dolayısıyla derslerin müfredatları uyuşuyor mu şeklinde bir karşılaştırma yapmadım. Eğer okuduğunuz bölümde seçmeli (genel ya da bölüm) ders varsa bunları Erasmus için kullanmak isteyebilirsiniz. Ayrıca bölümünüz daha önceki senelerde programa katılmış öğrencilerin hangi dersleri hangi derslerin yerine saydırdığını belirten bir yazı hazırlamış olabilir, bunu da değerlendirme kapsamına almanızı öneririm. 

Son olarak: Dönem başına minimum 30 ECTS kredisi ders almanız gerekiyor. Tablo A’da yazdığınız derslerle Tablo B’de yazdığınız derslerin birebir karşılıklı satırlara yazılmasına da gerek yok. Tablo B boş bırakılamaz. AB, öğrencilerin döndüğünde hangi derslerden başarılı sayılacağı hususunda sorun yaşamasını istemediğinden bu kuralı koymuş. Eğer aldığınız tüm derslerden başarılı olduysanız okulunuz Tablo B’de yazan derslerden başarılı olduğunuzu saymak zorunda çünkü gitmeden önce imzalarını aldınız. Olur da bir sorun yaşarsanız sonuna kadar zorlayın çünkü haklısınız ve elinizde imzalı bir belge var. 

Learning Agreement konusunda söyleyeceklerim sanırım bu kadar ama bir gelişme yaşarsam bahsederim.

22 Eylül 2014 Pazartesi

Erasmus'ta ilk gün



Bugün Torino’daki ilk günüm. Sabah 6’da yola çıktık, 08:20’deki uçak için. Ailecek havaalanındaydık. Ayrılma vakti geldiğinde ortalığı biraz hüzne boğduk. Bu bir veda değil, kısa bir ayrılık ama yine de insanı etkiliyor. En çok etkilenen annem oldu. Bende endişeyle karışık az da olsa bir duygusallık vardı. Birincisi, rahatımı bozmuştum çünkü evimden okula gidip geliyordum dolayısıyla yeme-içme, çamaşır-ütü ve kendi şehrinde/ülkende olmanın emniyetinden uzaklaşmıştım. İkincisi, ilk kez ailemden bu kadar ayrı ve uzak kalacaktım. Geçen sene 3 haftalık bir interrail seyahatim olmuştu fakat pek bir endişe taşımıyordum çünkü istediğim zaman dönebilme esnekliğine sahiptim şimdi bundan mahrumum. Tabii ki Erasmus’umun amaçlarından biri uzakta kendi ayaklarımın üzerinde durabilmek. Dolayısıyla sorunların üstesinden gelmeye çalışacağım.

İlk günümden bahsetmek gerekirse: Havaalanından, kaldığım yer olan Foyer’e ulaşmak zor olmadı, planladığım gibi gitti işler. Önce Sadem ile havaalanından Porta Nuova tren istasyonu durağına (son durak) sonra Via Sacchi caddesinden 4 numaralı tramvayla Sommeiller durağına. Aslında Porta Nuova’dan Foyer yaklaşık 7-8 dk yürüme mesafesinde ama elde valiz sırtta çanta ile arama riskine girmek istemedim. Önceden planladığım şablonu uyguladım ve Foyer’e ulaştım.
Foyer’de şimdilik ayın sonuna kadar için ödeme yaptım. Sonrasında bir ay için daha ödeme yapacağım ve beğenirsem devam edeceğim. Foyer’le ilgili detayları başka bir yazının konusu yapmayı planladığımdan şimdilik ayrıntıya girmiyorum.

Havaalanından şehir merkezine ulaşmak için bir başka seçenek de Terravision idi aslında ama 20 Ağustos 2014 tarihi itibarıyla Torino servis hizmetlerini geçiçi olarak durdurmuşlar. Sadem için bileti havaalanındaki Tobacca adlı dükkandan alabilirsiniz. Fiyatı 6.5 euro. Eğer toplu taşıma da kullanmanız gerekiyorsa onun için de bileti aynı yerden almanızı tavsiye ederim, çantalarla gereksiz uğraşa girmezsiniz.

Foyer'de odalar iki kişilik. Oda arkadaşım İspanya’dan PhD için Politecnico'ya gelmiş olan Juan. İlk izlenimim çok olumlu: sıcakkanlı biri ve her soruma içtenlikle cevap verdi. Yaklaşık 6 aydır buradaymış kendisi. Akşama doğru buradaki arkadaşlarından biriyle de tanıştırdı beni: Çinli Bo. Bo buraya geleli 4 yıl olmuş. UNITO’da matematik okuyor. Bu arada Juan’ın PhD’si enerji üzerine.

Odaya gelip eşyalarımı bıraktıktan sonra biraz dışarı çıktım. Aslında niyetim okula gidip ben geldim deyip kayıt olmak ve bana verecekleri belgeleri vs almaktı ama hangi otobüsle gideceğime bakmayı unuttuğumdan bir tur atıp döndüm. Torino hakkındaki ilk izlenimim pek olumlu değil. Şehirde harika bir mimari beklerken birçok çirkin binayla karşılaştım. İlk başta dikkat çekenler geniş caddeler, kesintisiz yaya geçitleri, bisikletli insanların çokluğu (genç-yaşlı), akan trafik, güzel giyinimli, tarz sahibi insanların özellikle kadınların çokluğu. Zaman içinde Torino için hissettiklerim nasıl olacak birlikte göreceğiz umarım.

Ulaşım için 15’li biletlerden aldım. 1 biletin fiyatı 1,5 euro iken 15’li biletin fiyatı 17.5 euro. Bu biletle ilk küçük zorluğu da yaşadım. Şöyle ki: Normalde tekli biletlerin bir ucunu otobüs, tramvay vs içindeki makineye uzatıyorsunuz ve makine, bilete, saat bilgisi de içeren bir numara vuruyor- bundan sonra bu biletle 90 dk seyahat edebiliyorsunuz yani bu süre içerisinde başka bir araca daha binebilirsiniz. Fakat benim aldığım 15’li bilet aslında bir kart ve bunu makineye okutmak gerekiyor. Fakat tekli biletle işlem yapılan makineye değil. Benim sorunum da bu oldu. Makinede bileti okutmak için yer arıyorum, bulamıyorum. Sonra arkamdaki genç biri eliyle omzuma dokunarak makinenin karşısındaki başka bir makineyi işaret etti, gülerek. Tabii, halimin gülünç gelmesi normal J

Bir başka küçük zorluğu da prizle yaşadım. İphone şarj aletinin girdiği prize laptop bilgisayarımın fişi kalın geldi ve girmedi. Hem bu nedenle hem de markete de gitmek amaçlı bir kez daha dışarı çıktım. Yaklaşık 1-1.30 saat dolaştım yine. Dönüşte de bir elektrikçi dükkanına rastladım ve girdim buraya. Fakat dükkana bakan kişi dediklerimi anlamıyordu. Allah’tan diğer bir müşteri İngilizce biliyormuş, dediklerimi anladı ve tercüme etti. Kendisi aracılığıyla derdimi biraz anlattım ve bir fişli priz aldım. Olmazsa değiştirebilir miyim’i de eklemeyi unutmadım. Neyse ki odama döndüğümde denedim ve bir sorun çıkmadı. 

Evet ilk gün böyle geçti. Hem yolculuğun hem de yürüyerek attığım küçük şehir turlarının yorgunluğu var üzerimde. Birazdan yatmayı düşünüyorum.

Önümüzdeki günlerde Learning Agreement ile ilgili bir yazı yazmayı düşünüyorum. Başvurabilirsem ve bir sıkıntı yaşamazsam bir yazıyı da oturma iznine ayırmayı düşünüyorum. Şimdilik bu kadar.

20 Eylül 2014 Cumartesi

Kabul Mektubu ve Vize



Öncelikle İtalya için başvuracaksanız aşırı telaş yapmaya gerek yok çünkü İtalya vize konusunda çok uzun uğraş gerektiren prosedürler gerektirmiyor. En önemlisi mali konulardaki yeterliliğinizi belgelemeniz. Tabii ki eğitim amaçlı gidildiğinden kabul mektubu da önemli. 

Vizeye isteseniz de hemen başvuramayabilirsiniz çünkü öncesinde beklemeniz gereken evraklar var. Bunların en önemlisi kabul mektubu ve hibe alacağınıza dair okulunuz Uluslarası İlişkiler Ofisi tarafından hazırlanan belge.

Kabul mektubu

Öncelikle vize alacağınız ülkenin kabul mektubunun orjinalini isteyip istemedini öğrenebilirsiniz. Örneğin İtalya, dijital kopyanın çıktısını kabul ediyor dolayısıyla başvurduğunuz okuldan kabul mektubunu e-mail ile de göndermesini isteyebilirsiniz. Eğer orijinal belgeyi isterlerse ve vize başvurusunu bir an önce yapmanız gerekiyorsa o halde gideceğiniz okuldan express kargo ile göndermesini rica edebilirsiniz.

Hibe alacağınıza dair belgeyi Ulusal Ajans üniversitelere verilecek hibeleri açıklamadan alamazsınız. Daha sonrasında okulunuz hibe alacakların asil ve yedek listesini hazırlar. Bu süreç de okuldan okula değişiklik gösterecektir.

Evet gelelim benim bu süreçte yaşadıklarıma:

Unito teknik sorun nedeniyle başvuruları geç açtığından dolayı stresli anlar yaşadım çünkü başvuru döneminin bitmesi, kabul edilmem ve kabul mektubunun yollanması derken çok uzun bir süreç gerekecekti. Neyse ki okulla iletişime geçtiğimde vize işlemleri için kabul mektubunun yollanabileceğini ve bunun için gerekli bilgilerin yollanmasını istediler. İstedikleri kişisel bilgileri ve eğitim göreceğim dönemi belirttim ve bana hemen aynı gün içinde kabul mektubunu e-mail aracılığıyla gönderdiler. 15 gün sonra da postayla orijinali geldi.

Diyeceksiniz ki daha başvuru yapmadan nasıl kabul ediliyorsun? Haklısınız, yazdığım maillerde dahi “I am an incoming Erasmus student…”  şeklindeki giriş cümleme şimdilik aday öğrenci olduğumuzu daha sonrasında, gelen Erasmus öğrencilerinden olacağımız belirtiliyor ve bizden bahsedilirken “incoming nominated students” tanımlaması kullanılıyordu. Ama kendilerinden kaynaklı teknik problemden dolayı, öğrenciler zamanında başvurularını tamamlayamasalar dahi kabul edileceklerini yazdılar. Zaten sonrasında başvuru esnasında da, okula ikili anlaşmalar kapsamında gelen öğrencilerin kabul edileceği yazılıydı. Unito’nun da Boğaziçi ile ikili anlaşması olduğundan dolayı bir sorun olmadı.

Kabul mektubu geldi fakat vizeye hala başvuramıyordum çünkü hibeler açıklanmamıştı. Neyse ki Temmuz sonuna doğru hibeler açıklandı. Sanırım 1 hafta sonra da bizim okul açıkladı. Ve okuldan hibe alacağımı belirten belgeyi ve öğrenci belgemi aldım. 

Hemen vize için istenilen belgeleri toplamaya başladım.

Bu arada vize başvurusunu aracı kurum olan İDATA’ya yaptım. İDATA, İtalya vizesi için resmi aracı kurum. Acenteler de başvurular için İDATA’ya gelmekte.

İstenilen belgelerin listesi şu şekilde: http://www.idata.com.tr/tr/doc/it/34/72.html

Sponsor olarak göstediğiniz babanız ya da anneniz çalışıyorsa ona dair de birçok belge (ticaret sicil gazetesi, faaliyet belgesi vs) isteniyor, bunları İDATA’yı arayıp sormanızı öneririm.

Bu belgelerle ilgili önemli detayları belirtmem gerekirse:

Başvuracağımız vize türü Ulusal Vize yani D Vizesi. Dolayısıyla D vizesi için olan başvuru formu doldurulacak. Bunu İDATA’dan alabilirsiniz.

Toplayacağınız belgelerin 15 günden eski olmamasına dikkat edin. Hatta 15 günü dahi kabul etmeyebilirler. Ben 2 kez farklı nedenlerle sorduğumda, 1 hafta-10gün ve 2 hafta şeklinde 2 farklı cevap almıştım.

Sağlık Sigortasını Axa Sigorta’dan yaptırdım. Yaklaşık 6 aylık için 153 lira fiyatı var. Neden Axa Sigorta? (reklam gibi oldu ama hem kapsamlı hem avantajlı) Normalde 6 aylık ya da 1 yıllık seyahat sağlık sigortalarının yardım hizmetleri 3 ay sonra geçerliliğini kaybediyor. Tekrar geçerli hale gelmesi için Türkiye’ye giriş-çıkış yapılması lazım ama malum Erasmus öğrencileri olarak bizler orada en az bir dönem kalacağız. Ve bunu Harbiye İdata’nın oradaki 2 sigorta şirketine sordum, ikisi de bundan haberdar değildi ve üstelik pahalılardı. Fiyatlar 250-300 lira düzeyindeydi. Ben de bir Axa Sigorta buldum ve oradan sigortayı yaptırdım. Oradaki acente yetkililerine 3 ay meselesini sordum, onlar da kendilerinde böyle bir sınırlamanın olmadığını belirttiler. Yani 3 aydan sonra da yardım hizmetleri almaya devam edebilirsiniz. (Bu arada sigortayı yaptırdığım adresi buldum, kendileri hoşsohbet, yardımsever insanlar. 153 liralık resmi ücreti dahi 150 olarak aldılar. Eğer gitmek isterseniz adresi şurada)

Vize için uçak biletini almaya gerek yok, rezervasyonlar yeterli ama ben fiyatlar uçmasın diye gidiş biletimi almıştm. Dönüş biletini ise rezervasyon yaptırdım.

İtalya konsolosluğu, Erasmus öğrencileri için hesaplarında (şahsi+sponsor) aylık 900 euro göstermelerini istiyor. Bu sene İtalya için belirtilen hibe miktarı 500 euro idi. Dolayısıyla hibe çıktıysa aylık 400 euro göstermeniz gerekecek.  Hibe alacağınıza dair okuldan aldığınız belgenin aslını istiyorlar. Vizeniz sonuçlandığında bu belgeyi pasaport içinde konsolosluk onaylı bir şekilde teslim alacaksınız.


Banka hesap dökümü alırken bankadan imza sirküleri de istemeyi unutmayın. Ziraat bankası için imza sirküleri gerekmiyor, sanırım devlet bankası olduğu için. Ama örneğin İşbankası için almanız gerekecek.

Ben babamı sponsor olarak gösterdim ama belgelerimi teslim etmeye gittiğimde hem annemi hem babamı sponsor olarak göstermem gerektiği söylenerek belgelerimi kabul etmediler. Konsolosluk Erasmus başvuruları yoğunlaştığından son 2 haftadır böyle bir uygulama başlatmış. Ben ertesi gün tekrar gittim ve eksik şekilde teslim ettim. Bu nedenle bana eksik evrak teslim ettiğimi belirten bir dilekçe imzalattılar ve boş bir kağıda da bunun nedenini belirttim. Annem iznini tatilde geçirdiğinden dolayı kendisiyle ilgili belgeleri ibraz edemediğimi, babamı sponsor olarak gösterdiğimi ve istenen mali belgeleri ibraz ettiğimi belirttim.

Eğer anneniz ev hanımıysa istenen sadece bir dilekçe. İmzanın kendisine ait olduğunu belirtmek için de noter onayı ya da varsa ehliyet fotokopisi de gerekebilir, bunu aracı kurum olan İDATA’ya sormanızı öneririm. Babam için ehliyet fotokopisini sunmuştum ben.

Konaklamaya ilişkin belge olarak birkaç günlük otel-hostel vs rezervasyonu istiyorlar. Bunu Booking.com aracılığıyla yapabilirsiniz. 

Eğer belgelerinizi teslim etme başarısını gösterirseniz ödeme yapacaksınız. Ne ödemesi, biz eğitim için gitmiyor muyuz diyebilirsiniz. Meraklanmayın, sadece İDATA’ya ödenecek koordinasyon bedeli olan 84 TL var. Vize ücreti olan 174 TL’den muafız.

Benim vizem başvurumdan 3 hafta sonra sonuçlandı. Neden bu kadar uzun sürdü bilmiyorum. Annemle ilgili olan belgeler eksik olduğundan dolayı olabilir desem eksik belgeleri talep etmediler. Geçen sene interrail için başvurduğumda 3 gün içinde almıştım. Neyse, eğer vizeniz uçuş tarihinizden 3-5 gün öncesine kadar halen sonuçlanmadıysa İDATA’yı arayıp sorun. Onlar çok az zaman kaldığında konsolosluğu arayıp sorabiliyorlar. Ama daha erkeninde konsolosluğa soramadıklarını belirtmişlerdi. Bana konsolosluğa mail atmamı önerdiler ama bir cevap alamamıştım. Eğer mail atacaksanız pasaport numaranızı belirtmeyi unutmayın.

Kabul mektubu ve vize konusunda yazacaklarım bu kadar. Umarım bir sorun yaşamadan bu aşamalardan başarıyla çıkarsınız.

Harçsız Pasaport



Evet, gelelim pasaport, vize gibi konulara. Öncelikle şunu söyleyeyim, Erasmus süreci boyunca yapılacak evrak işleri gözünüzde büyümesin çünkü bunları tek seferde değil, adım adım hallediyoruz. Önce pasaportu çıkaracağız sonra kabul mektubunu bekleyeceğiz, hibe sonuçlarının açıklanmasını bekleyeceğiz ve sonrasında diğer belgeleri de hazırlayıp vizeye başvuracağız. 

Eğer vize alacağınız ülke çok çok önce (2-3 ay öncesinden gibi) başvurmanızı istemiyorsa pasaport için çok acele etmeye gerek yok ama tabii ki erkenden halletmek kafanızı rahatlatacaktır.

Üniversitenizin Uluslarası İlişkiler Ofisi harçsız pasaport için ofis tarafından hazırlanacak belge için duyuru yaptıktan sonra bu belgeyi almaya gidin. Bu belgeyi aldıktan sonra onaylatmak için vergi dairesine gitmelisiniz. Buraya giderken belgenin 1-2 fotokopisi de yanınızda bulunsun. Vatan Caddesindeki vergi dairesine gidip ilgili birimde onaylatmamız gerekecek. Bu işlem pasaport müracaatı için yapılacak en zahmetli işlem, geriye kalan pek bir şey yok.

Bu işlemin öncesinde ve sonrasında pasaport defter bedelini bankalardan ödeyebilirsiniz.

Güzel bir planlamayla 1 gün içinde pasaport müracaatınızı gerçekleştirebilirsiniz. 3-4 gün sonra PTT pasaportunuzu belirttiğiniz adrese teslim edecektir. Başvuru esnasında belirtmeniz halinde emniyet müdürlüğünden de teslim alabiliyorsunuz.

Bir Interrail gezgininin yazısını da fikir vermesi açısından paylaşayım: http://plansizgezgin.wordpress.com/2013/05/30/harcsiz-pasaport/

Gerekli Evraklar listesi de şu şekilde (kaynak:pasaport.iem.gov.tr):
  1. 2 adet biyometrik fotoğraf
    - Son 6 ayda çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini gösteren (0 yaş çocuklar için de, dahil olmak üzere)
    - 50mm X 60mm ebatlarında
    - Arka Fonu Beyaz
    - Biyometrik özelliklere sahip
  1. Üzerinde TC kimlik numarasının bulunduğu TC nüfus cüzdanı aslı, başvuru esnasında ibraz edilmeli.
  1. Maliyece Onaylanmış Harçsız Pasaport Talep Belgesi
  1. Müracaat sırasında parmak izi alınacaktır. Müracaat sırasında başvuru sahibinin parmak izi alınmaktadır.Daha önce herhangi bir sebeple( sürücü belgesi, silah ruhsatı, pasaport alan) parmak izi alınmış olan kişiler, parmak izlerinin alındığını belgelendirmeleri halinde, tekrar parmak izi vermek durumunda kalmayacaktır.2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5’inci maddesi uyarınca, 7 yaşını bitirmiş ve daha büyük çocuklardan parmak izi alınmaktadır.
  1. Pasaport Cüzdan Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırıldığına dair dekont aslı.
    - Dekontun üzerinde Tahsil Edilmiştir kaşesinin basılması
    - Dekontun 1. Nüshasının müracaatta sunulması (en üst nüsha)
    - Dekontun üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir
     
  1. Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı getirilmelidir.